10 Ekim 2022 Pazartesi

Tayvan lideri Tsai’den, Çin’e savaş mesajı

 


Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen, Pekin yönetimine, "silahlı çatışmanın iki taraf için de seçenek olamayacağı" mesajını verdi.

Tayvan ajansı CNA’nın haberine göre, Tsai, Ada’daki hükümetin devamı olduğunu öne sürdüğü, 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti”nin yıl dönümünde yaptığı konuşmada, Tayvan Boğazı’nın iki yakası arasında barış ve istikrarın sağlanabilmesi için “iki tarafın karşılıklı uzlaşabileceği bir düzenlemenin” gereğine işaret etti.Tayvan halkının demokrasi ve özgürlüğe bağlılığından ödün vermeyeceğini vurgulayan Tsai, “Pekin otoritelerine silahlı çatışmanın her iki taraf için de kesinlikle çözüm olmayacağını açıkça ifade etmek istiyorum.” dedi.

ŞARTLARINI SIRALADI

Çin ile Tayvan arasında yapıcı etkileşimlerin sürdürülmesinin ancak Ada’nın siyasal sitemine saygı gösterilmesi temelinde olabileceğinin altını çizen Tsai, “Akılcılık, eşitlik ve karşılıklı saygı olduğu sürece, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Pekin otoriteleri ile karşılıklı uzlaşılabilir bir düzenleme bulabiliriz.” ifadesini kullandı.

Tsai, sınırda kısıtlamaların gevşetilmesinin ardından Boğaz’ın iki yakasındaki insanlar arasında sağlıklı ve düzenli etkileşimlerin aşamalı olarak sürdürülmesini dilediklerini belirtti.

SAVUNMA HARCAMALARINI ARTIRDI

Öte yandan, Tsai, Pekin’in artan askeri tehditleri karşısında savunma harcamalarını artırdıklarını ve dışarıdan gelebilecek olası askeri tehditlere yanıt verebilmek üzere “asimetrik savaş kapasitesini geliştirmeye yöneldiklerini” kaydetti.

Bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için müttefiklerle birlikte çalışmayı sürdüreceklerine işaret eden Tsai, “Eylemlerimizle uluslararası topluma Tayvan’ın kendi savunması için sorumluluk alacağı, hiçbir şeyi kadere bırakmayacağı mesajını veriyoruz.” diye konuştu.

ÇİN’E AİT 26 UÇAK VE 4 GEMİ ADA ÇEVRESİNDE GÖRÜLDÜ

Çin’in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ağustos başındaki ziyaretinin ardından Tayvan çevresindeki askeri devriye faaliyetlerini ve Tayvan Boğazı’nı ayıran itibari “orta çizgi”yi geçtiği uçuşları düzenli hale getirdiği gözleniyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı, gün içinde Ada çevresinde Çin’e ait 26 savaş uçağı ve 4 savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, uçaklardan 8’i Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)” ilan ettiği yerin güneybatısına uçtu.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Humeyni’nin baba evi ateşe verildi

  İran devriminin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin Merkezi eyaletine bağlı Humeyn'deki baba evinin ateşe verildiği öne sürüld...