29 Mart 2020 Pazar

Deep Web Nedir Neler İçerir ?


Deep web, İnternet'in Google gibi mevcut arama motorlarının hiçbirinde dizine eklenmemiş materyal, bilgi ve web sayfalarını içeren gizli kısmıdır. Bu nedenle, arama motorlarının web üzerindeki tüm içeriği dizine ekleyebileceği varsayımsal olarak, deep web'in kaybolacağı anlamına gelir.

Film matrisi ile bir benzetme yaparsak, mavi hapı alan insanların toplamının, sadece yüzeysel ağ dediğimiz sitelerde gezinirken, kırmızı hapı alacak olanların toplamı ise deep webin varlığını bilen ve orada gezinen insanlar.

İnternet'in %96'sına standart arama motorları aracılığıyla erişilemez. Deep Webde her şeyi bulabilirsiniz: çocuk pornografisi, kara para aklama, narkotik ve silah satın alma VB. Ayrıca deep web sitelerini yani .onion uzantılı siteleri yahoo, bing, yandex ve google gibi arama motorları indexlemez yani dizinine eklemez.

Web sayfalarının geleneksel arama motorları tarafından dizine eklenmesini engelleyen yöntemler şunlardır:

Web Arşivleri : Kullanıcıların, arama motorları tarafından dizine eklenmemiş web sayfalarının arşivlenmiş sürümlerini zaman içinde görüntülemelerine olanak tanır.
Bağlamsal Web : Farklı erişim bağlamları için farklı içeriğe sahip sayfalar.
Dinamik içerik : Özellikle giriş öğeleri metin alanları olarak kullanılıyorsa, gönderilen bir soruya yanıt veya form aracılığıyla erişim döndüren dinamik sayfalar.
HTML Dışı İçerik : Multimedya dosyalarındaki metin içeriği, exe, rar, zip vb. Gibi diğer uzantılar.
Sınırlı Erişim İçeriği : Bunlar, sayfalarınıza erişimi teknik bir şekilde sınırlayan sitelerdir (örneğin, robot dışlama standardını veya captcha'yı kullanarak arama motorlarının gezinmesini ve önbelleğe alınmış kopyalar oluşturmasını yasaklar.
Özel Web : Kayıt ve oturum açma gerektiren siteler (şifre korumalı kaynaklar).
Komut Dosyası İçeriği : Bu sayfalara yalnızca JavaScript tarafından üretilen bağlantıların yanı sıra web sunucularından Flash veya Ajax çözümleri aracılığıyla dinamik olarak indirilen içerik aracılığıyla erişilebilir.
Yazılım : Yüzeysel web'in gizli siteleri, yalnızca Tor, I2P veya diğer yazılımlar gibi özel yazılımlarla erişilebilir, örneğin Tor, kullanıcıların yalnızca IP adreslerini gizleyerek .onion sunucu adresini kullanarak web sitelerine erişmesine izin verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Humeyni’nin baba evi ateşe verildi

  İran devriminin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin Merkezi eyaletine bağlı Humeyn'deki baba evinin ateşe verildiği öne sürüld...